Thuiskerk

Het is onzeker wanneer onze kinderen weer kunnen genieten van de kinderkerk of kindernevendienst zolang Corona rondgaat. We missen de blijdschap om samen te komen, het met elkaar God prijzen en ontmoeten, het onderwijs en de bemoedigingen. Ook onze kinderen missen hun leeftijdsgenoten en vrienden in de kerk om samen bezig te zijn met geweldige dingen van onze hemelse Vader! Het is zo rijk dat ze in de kerk verhalen uit de Bijbel horen, hierover te praten, samen te zingen en plezier te maken met elkaar! Nu dit momenteel niet mogelijk is merken we pas echt hoe waardevol de kerk is.

Dat deze deur van de kinderkerk momenteel nog dicht is betekent niet dat dit meest belangrijke werk niet door kan gaan. 

Geloofsopvoeding is in de eerste instantie een taak van de ouders. Nu snap ik best dat  gezinnen het druk hebben en het soms erg lastig is om bewust tijd vrij te maken voor geloofsopvoeding. Het ontbreekt ouders vaak aan tijd, ideeën en inspiratie. Juist bij deze dingen hoopt ‘Geefmaardoor’ veel ouders te kunnen helpen!

Wat is ‘Thuiskerk’?

 

Thuiskerk voorkant

Een concept die je kunt toepassen binnen alle gezinnen met kinderen van 0 jaar t/m de tienerleeftijd. De opbouw bestaat uit onderdelen van de ‘Thuiskerk’ d.m.v. vlaggetjes die je aan een lijn kunt hangen (klik voor de vlaggetjes op de afbeelding). Je kunt als gezin (de kinderen kunnen dit ook zélf) kiezen welke onderdelen je wilt gaan gebruiken voor je ‘Thuiskerk’. Voor gezinnen met jonge kinderen kun je kiezen voor 3 of 4 onderdelen. Zijn je kinderen erg enthousiast of al wat ouder, dan kun je de slinger langer maken.Ideeen thuiskerk voorkant

Per onderdeel vind je 6 ideeën die je kunnen helpen bij het bedenken van een inhoud. Dit scheelt veel voorbereidingstijd waardoor je ‘Thuiskerk’ makkelijker kunt vormgeven (klik voor de ideeën op de afbeelding). Zelfs als je een keer helemaal geen tijd hebt om iets voor te bereiden kun je aan de hand van de slinger een spontane ‘Thuiskerk’ vieren waarbij je ter plekke samen met de kinderen bedenkt wat jullie als gezin leuk vinden. 

Thuiskerk kun je houden op een moment dat het jullie uitkomt als gezin. Het hoeft natuurlijk niet perse op zondagochtend te zijn. Het is ook heel waardevol wanneer de oudere kinderen samen met hun ouders naar een online dienst kijken. Thuiskerk is echt op het niveau van de kinderen. De online dienst is vaak meer gericht op de volwassenen en tieners. Je hoeft niet te kiezen…

Kortom, Thuiskerk is:

Afwisselend, passend bij je gezin, speels en het grootste voordeel: door de eigen inbreng van de kinderen heb je de kinderen extra gemotiveerd!

Bid voordat je bezig gaat met het voorbereiden van een ‘Thuiskerk’ om Gods leiding. God wil niets liever dan verbindend werken binnen gezinnen en zal zeker in jullie midden aanwezig zijn. Gods zegen toegewenst!